Wat is ADHD

en welke soorten zijn er?

Bij ADHD denken we vaak aan die drukke, hyperactieve stuiter kinderen. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer bekend over deze aandoening en weten we dat er heel veel variaties zijn.

Aangezien we allemaal verschillend zijn, is jouw ADHD waarschijnlijk net even anders dan die van een ander. Het is en blijft JOUW ADHD. Het maakt je uniek, mooi toch? Maar er zijn wel overeenkomsten, daarover lees je hieronder meer...

Weet jij dit al?

Definitie ADHD

ADHD, oftewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een neurobiologische aandoening die wordt gekenmerkt door problemen met aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit die niet passen bij het ontwikkelingsniveau van een individu. Droge tekst, niet gelijk afhaken, hou vol!

Neurodiversiteit

Steeds meer wetenschappers vinden gelukkig dat de naam ‘aandacht tekort stoornis’ niet meer toereikend is en zien ADHD als een vorm van neurodiversiteit. Je verwerkt dan informatie op een minder standaard manier en kan een andere manier van denken en leren hebben. 

De term neurodivers kan hopelijk een mogelijk negatief beeld dat mensen van ADHD kunnen hebben, verminderen. Dit wil niet betekenen dat je geen last van jouw ADHD kan hebben. Het kan helpen om de diagnose ADHD te krijgen omdat jij en je omgeving dan beter snappen waarom dingen bij jou anders werken en je hier ook hulp bij kunt krijgen.

ADHD kan zich manifesteren in drie verschillende categorieën:

1. Overwegend onoplettend - afgekort ADHD-I

De I staat voor 'inattentive', dit betekent onoplettend: wat voorheen als ADD werd aangeduid en waarbij de nadruk ligt op problemen met aandacht, organisatie en geheugen. Deze subcategorie van ADHD wordt voornamelijk gekenmerkt door onoplettendheid, maar niet noodzakelijkerwijs de hyperactieve en impulsieve gedragingen die vaak met ADHD worden geassocieerd.

Kenmerken van ADHD-I

- snel afgeleid door externe prikkels

- vaak dromerig of in eigen gedachten verzonken zijn

- problemen met slapen: heel laat en kort slapen, of juist veel slapen maar overdag toch moe of slaperig zijn

- overprikkeling

- overgevoeligheid voor beeld en geluid

ADHD-I komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Omdat zij meestal niet druk zijn, vallen ze minder op. Daardoor krijgen ze de diagnose vaak pas laat of helemaal niet. ADHD-I wordt vaak pas ontdekt naarmate iemand ouder wordt en er steeds meer verantwoordelijkheden bijkomen in het leven.

2. Overwegend hyperactief-impulsief ofwel ADHD-H

Hierbij staan vooral symptomen op de voorgrond zoals:

- overbeweeglijkheid en impulsiviteit

- moeilijk kunnen stilzitten

- overmatig praten en moeite hebben om stil te blijven

- impulsief handelen zonder na te denken over de gevolgen

- en moeite om te wachten op hun beurt

3. Gecombineerd type

Hierbij komen zowel onoplettendheids- als hyperactiviteits-/impulsiviteitskenmerken voor.

Minder fijne kant 

Mensen met ADHD hebben o.a. vaak:

  • moeite met concentreren en focussen

  • moeite met tijdsbesef

  • moeite plannen en het afronden van taken (uitstelgedrag)

  • last van rusteloosheid en stemmingsschommelingen

  • last van vergeetachtigheid in dagelijkse activiteiten en zijn vaak spullen kwijt (sleutels, telefoon, etc)

Positieve kant

Maar mensen met ADHD hebben vaak ook een hoge mate van:

  • sociale intelligentie

  • inlevingsvermogen

  • oog voor detail

  • zorgzaamheid 

  • humor

  • talent

ADHD diagnose:

Hoe weet ik of ik ADHD heb?

Of iemand daadwerkelijk ADHD heeft vereist diagnose en wellicht behandeling door gezondheidsprofessionals, waarbij vaak een combinatie van medicatie, therapie en gedragsstrategieën wordt toegepast om de symptomen te beheren.

Als je ADHD hebt kun je dat zelf merken, maar ook de mensen om je heen. Sommige dingen kun je aan jezelf herkennen, er zijn ook dingen die anderen juist merken. Ook zorgen deze ervoor dat je het minder goed doet op je werk of bij je studie. Verder heb je hierdoor ook problemen bij het omgaan met andere mensen.

Als je denkt dat je ADHD Hebt, ga je eerst naar de huisarts. Dat kan ook als je op latere leeftijd zelf tegen problemen aanloopt, waardoor je denkt dat je misschien ADHD hebt. Als de arts denkt dat je ADHD hebt, ga je daarna naar een specialist voor onderzoek, bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiater.

ADHD onderzoek

Het onderzoek begint vaak met een vragenlijst. Dit om een beter beeld van je gedrag te krijgen en eventuele andere aandoeningen uit te sluiten.

Daarna volgen er meerdere gesprekken, met jou maar ook met iemand uit jouw omgeving die jou van vroeger kent. ADHD ontwikkelt zich namelijk meestal al voor het 12e levensjaar. Deze gesprekken zijn bedoelt om in kaart te brengen wat de oorzaken van het gedrag kunnen zijn en of je al je hele leven 'last' hebt van deze kenmerken, die in de kindertijd zijn begonnen. De therapeut vraagt bijvoorbeeld naar de situatie thuis en je gezondheid. Iets kan namelijk op ADHD lijken, maar een andere oorzaak hebben.

Als er geen andere verklaringen voor je gedrag zijn, kan de arts de diagnose ADHD geven. Dat kan als je meerdere kenmerken hebt die bij ADHD horen.

- Bij tieners gaat het volgens de richtlijnen om 6 of meer kenmerken. Daarvan moet je er al 3 hebben voor je 12e levensjaar.

- Als je onderzocht wordt als je volwassen bent, zijn dat 5 of meer kenmerken.

Voor- & nadelen

Het grote voordeel is natuurlijk dat je weet of je het hebt ja of nee. Gewoon het weten waarom jij bent zoals je bent kan al een wereld van verschil maken. Voor jezelf en jouw omgeving. Dan snap je beter wat je valkuilen en sterktes zijn en kun je daar rekening mee houden. Nieuwe strategieën aanleren, beter op je gezondheid leren letten, misschien behandeling of zelfs medicatie.

Het nadeel kan zijn dat je jouw ADHD diagnose als excuus gaat gebruiken. "Zo ben ik nou eenmaal." en dat zou niet best zijn, want daarmee haal je niet bepaald het beste uit jezelf en zorg je niet voor een positieve persoonlijke ontwikkeling. Maar hey, je hebt een heel creatief brein, dus dat weet je zelf ook wel!

Het verschil in ADHD tussen jongens/mannen & meisjes/vrouwen

Jongens/mannen:

Bij hen worden vaak eerder de hyperactieve en impulsieve kenmerken van ADHD opgemerkt. Dit kan leiden tot gedragsproblemen in een schoolomgeving of thuis, waardoor ze vaker en eerder worden gediagnosticeerd.

Meisjes/vrouwen:

Bij hen komen vaker de onoplettende symptomen naar voren, zoals dromerigheid of problemen met focussen, die minder opvallen omdat ze minder storend zijn in sociale en educatieve omgevingen. Hierdoor kan de diagnose ADHD bij meisjes vaak later plaatsvinden dan bij jongens, soms zelfs pas in de volwassenheid.

Vrouwen kunnen daarnaast beter hun symptomen camoufleren. Hierdoor kan ADD bij hen over het hoofd worden gezien of verkeerd worden begrepen als emotionele of psychische problemen.

Overeenkomsten:

Ondanks deze verschillen in presentatie, zijn de symptomen en de diagnostische criteria voor ADHD hetzelfde voor beide geslachten.

Het is belangrijk om te erkennen dat ADHD zich op verschillende manieren kan manifesteren, afhankelijk van een combinatie van genetische, biologische en omgevingsfactoren. Ben je opgegroeid in een rustig, gestructureerde omgeving, dan heeft dat een heel andere invloed op jouw ADHD gehad, dan wanneer je in een drukke, chaotische omgeving bent opgegroeid bijvoorbeeld.

Goede diagnostiek en aanpak zijn cruciaal voor een effectieve behandeling, ongeacht het geslacht.

Overweldigd?

Wees gerust, ik ga je helpen!

Kijk op ADHD

Een goed begin is het halve werk, dus begin met voldoende te weten over ADHD in het algemeen en jouw ADHD in het bijzonder. Je bent op deze pagina, dus de eerste stap is gezet. Kijk gerust rond op deze website, download de gratis “Leven met ADHD gids voor jong volwassenen” boordevol tips & tricks, of neem contact op als je nog vragen hebt.

Het aanbod

Over ADHD

Uitgebreide informatie over ADHD lees je op de pagina 'Over ADHD'.

Zoals wat ADHD inhoudt, welke categorie er zijn, de diagnose en de voor- & nadelen, etc.

Gratis aanbod

Ontvang de GRATIS kopie van de “Leven met ADHD gids voor jong volwassenen” & ontdek hoe je zonder wachtlijst in slechts 30 minuten meer leert over succesvol leven met ADHD dan in 3 uur therapie!

Online cursussen

Wil jij meer evenwicht en een productiever leven waarin je minder stress en meer structuur ervaart, zodat er meer tijd overblijft voor zaken die er toe doen? Lees dan vooral verder op de pagina over het cursus aanbod.

Het leven wordt vooruit geleefd, maar achteruit begrepen.

Søren Kierkegaard

VOLG SAM& OP:

: 06 - 510 410 09

: www.samenadhd.nl

SAM&ADHD

KLANTENSERVICE

LEGAL

Copyright 2025. SAM& ADHD. All Rights Reserved.